Blog

Viltkjøtt er noe av det sunneste du kan spise

Kjøtt har fått et dårlig rykte. Spesielt etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk ut for noen år siden og sa at inntak av både prosessert og rødt kjøtt kan gi økt risiko for kreft, har ernæringspendelen svingt i en mer vegansk retning. Én ting som ofte overses er at kjøtt fra ville dyr skiller seg…

Feilinformasjon om koronavaksinen

Å si at vaksinering har stått i fokus under koronapandemien blir nærmest en underdrivelse. En stund virket det som det var nesten alt som betydde noe. Redningen. Det som skulle få oss ut av uføret. I nyheter og aviser kunne man kontinuerlig se statistikk over hvor mange som hadde fått «nok» doser – hvor langt…

Får jeger-sankere kreft?

Enorme pengesummer og ressurser dedikeres til forskning på kreft, og det søkes lavt og høyt, i kriker og kroker, etter effektive behandlinger. Noe som ofte – nesten alltid – overses er det evolusjonære bakteppet for dagens situasjon. Det anerkjennes at forekomsten av kreft har økt de siste tiårene, men man ser sjelden lenger tilbake i…

Antibiotikaresistens demonstrerer viktigheten av evolusjonsmedisin

Det er få, hvis noen, ting som tydeligere viser behovet for evolusjonsforståelse i medisinen enn antibiotikaresistens. Hadde vi tenkt darwinistisk, ville vi nok vært langt mer forsiktige med bruk av antimikrobielle preparater enn det vi har vært. Vi ville også festet mindre lit til dem. Evolusjon i sanntid Fremmarsj av antibiotikaresistens er fascinerende fra et…

Periodisk faste gir god mening, evolusjonært sett

Tidligere i år uttrykte jeg i VG at periodisk faste kan gi betydelige helsegevinster. I det siste har diskusjonen om dette temaet blusset opp. Én ting som ikke har kommet tydelig nok frem er det darwinistiske argumentet for å hoppe over frokosten. Fra et evolusjonært perspektiv vil man forvente at vi mennesker er godt tilpasset…

Vi drikker mindre melk. Det er en positiv utvikling.

Matforsyningsstatistikk viser at det har vært en jevn nedgang i forbruket av melk de siste tiårene (1). I snitt drikker hver person i dag mindre enn halvparten så mye som i 1989. Da var totalforsyningen av melk 175 kg per person per år, mens det i 2020 hadde gått ned til 78 kg. Går vi…

Hvor mye vitamin D er optimalt?

Vitamin D er viktig. Veldig viktig. De seneste årene har jeg fokusert litt ekstra på dette stoffet, da det er involvert i kroppens forsvar mot farlige virus (jamfør koronapandemien). Én av tingene dette har gjort er å styrke min oppfatning om at vi i dag ligger et godt stykke unna der vi helst burde være,…

Hvorfor jeg støtter anbefalingen om å begrense mettet fett

Det er få, hvis noen, ting som er mer kontroversielt innen ernæring enn mettet fett – en type fett som utelukkende består av enkeltbindinger mellom karbonatomene i fettsyren. På den ene siden har du de som hevder at denne typen fett er noe vi gjør lurt i å begrense inntaket av, mens på den andre,…

Sammenhengen mellom kosthold og kviser

For litt over 50 år siden ble det publisert en studie i det anerkjente tidsskriftet The Journal of the American Medical Association som satte svært uheldige føringer for dermatologien (den delen av medisinen som har å gjøre med hud og hudsykdommer). Studien, som ble satt opp med det formål å teste den utbredte ideen om…

Ungdom i skolen bør lære mer om ernæring og helse

De to siste årene har det vært mye snakk om koronapandemien og det beslaget den har lagt på individer, helsevesen og samfunnet som helhet. Noe det har vært betraktelig mindre snakk om, er det faktum at vi i dag befinner oss i en pandemi av dårlig helse. For hvor mange av de du kjenner er…

Laster…

Noe gikk galt. Vennligst oppfrisk siden og forsøk igjen.


Follow My Blog

Get new content delivered directly to your inbox.